Permohonan ILJTM Julai 2017 Online

by rossacalla on April 11, 2017

Permohonan Kemasukan Ke ILJTM Online Sesi Julai 2017. Perhatian buat pelajar lepasan SPM/ SKM/ ST di Malaysia. Jika anda berminat memasuki Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM), permohonan kemasukan ke ILP, ADTEC dan JMTI sesi Julai 2017 boleh dimohon secara online bermula dari 17 Mac hingga 18 April 2017. Permohonan ILJTM Julai 2017 adalah untuk kemasukan ke Institut Latihan Perindustrian (ILP), Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) dan Institut Teknikal Jepun-Malaysia (JMTI).

Cara Buat Permohonan ILJTM Julai 2017 Online – ILP, ADTEC Dan JMTI

Untuk makluman, pengambilan ke Institut Latihan Jabatan Tenaga Manusia (ILJTM) dibuat dua (2) kali setahun. Ianya adalah pada sesi Januari dan sesi Julai. Tarikh permohonan adalah sekitar September/ Oktober untuk sesi Januari. Sesi Julai pula pada bulan Mac setiap tahun.

Permohonan kemasukan ILJTM boleh di buat menggunakan Aplikasi Atas Talian (secara online) seperti berikut :-

1) Permohonan Kemasukan Sesi Januari/ Julai 2017

2) Permohonan khas ADTEC Shah Alam 2017 – kursus Pra-Diploma & Diploma Teknologi Kejuruteraan Penyelenggaraan Kapal Terbang.

  • Melalui Portal Rasmi Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Shah Alam
  • Klik ADTECSA

Tarikh Penting Permohonan ILJTM Sesi Julai 2017

Berikut dikongsikan tarikh penting permohonan ILJTM Julai 2017 secara online:-

  • 17 Mac 2017 : Sistem Permohonan Online dibuka
  • 28 April 2017 : Sistem Permohonan Online ditutup
  • 5 Mei 2017 : Semakan Senarai Temuduga (kursus bertanda #)
  • 15/ 16 Mei 2017 : Sesi Temuduga (kursus bertanda #)
  • 5 Jun 2017 : Hebahan Keputusan Permohonan
  • 5-15 Jun 2017 : Maklum Balas Setuju Terima Tawaran
  • 9-10 Julai 2017 : Pendaftaran Pelajar Baharu

PERINGATAN: Semua makluman mengenai temuduga dan keputusan perlu disemak di laman web ini sahaja. Tiada surat menyurat secara manual dikeluarkan.

Senarai ILJTM Dan Kursus Yang Ditawarkan

Tujuan ILJTM ditubuhkan adalah untuk menyediakan program latihan kemahiran pra-perkerjaan untuk memenuhi keperluan sektor perindustrian di Malaysia disamping meningkatkan taraf kemahiran pekerja untuk sektor perindustrian. Pada masa kini terdapat 32 buah Institusi Latihan Jabatan Tenaga Manusia iaitu 8 ADTEC, 1 JMTI dan 23 ILP. Kesemuanya di bawah seliaan Jabatan Tenaga Manusia (JTM), Kementerian Sumber Manusia (KSM).

Semua kursus yang dijalankan di ILJTM diiktiraf oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK – nama dulu MLVK) dan satu bonus tambahan kepada mereka yang mengikuti latihan di ILJTM dimana terdapat penambahan terhadap subjek – subjek yang diajar supaya pelajar berkenaan lebih bersedia untuk menghadapi dunia pekerjaan kelak.

  • Senarai kursus yang ditawarkan di ILJTM (Sepenuh dan separa masa) ; Klik KURSUS ILJTM

Jangkamasa kursus yang ditetapkan adalah antara 6 bulan hingga 3 tahun 6 bulan. Namun ia bergantung kepada program yang ingin diikuti samada sijil, diploma dan diploma lanjutan.

JTM, pada dasarnya tidak menetapkan sebarang had umur untuk memboleh semua masyarakat untuk mengikuti latihan di ILJTM, sesuai dengan slogan pembelajaran sepanjang hayat. Namun demikian oleh kerana beberapa sebab tertentu seperti pemberian pinjaman dan sebagainya maka penetapan umur perlu di tetapkan iaitu antara 17 tahun hingga 35 tahun (bergantung kepada program yang ingin diikuti). Namun demikian, mereka yang tidak layak dengan had umur berkenaan masih boleh lagi mengikuti latihan dalam beberapa program seperti latihan jangka pendek yang ada ditawarkan di ILJTM.

Halatuju Pelajar ILJTM

Lepasan pelajar dari ILJTM berpeluang untuk meneruskan latihan mereka samada di ILJTM sendiri ataupun di institusi latihan lain yang menawarkan kursus berteraskan kemahiran.

Kesemua kursus – kursus yang dijalankan adalah berdasarkan kepada standard latihan yang ditetapkan oleh JPK. Kursus – kursus yang dijalankan juga sesuai untuk pekerjaan di sektor swasta (industri). Mengikut statistik kami, menunjukkan sejumlah 80 % dari lepasan ILJTM berjaya mendapatkan pekerjaan selepas 6 bulan tamat latihan dalam pelbagai sektor industri yang ada.

ILJTM menawarkan pelbagai kursus kemahiran dalam pelbagai bidang antaranya Mekanikal & Pengeluaran, Elektrik & Elektronik, Teknologi Maklumat, Sivil & Bangunan, Percetakan dan Bukan Logam. Sehingga kini, ILJTM menawarkan 45 kursus di peringkat Sijil, 43 kursus di peringkat Diploma dan 10 kursus di peringkat Diploma Lanjutan.

Selamat membuat permohonan ILJTM Julai 2017 secara online. Semoga anda berjaya dalam permohonan anda dan seterusnya membolehkan anda meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment